Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αιτιολογική πρόταση του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού



Αρχαιολογική – Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων
2Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Η χώρα των Θεστιέων στον ιστορικό χώρο και τον χρόνο».....
Θεματικοί άξονες
Οργανωτική Επιτροπή


Ιστορία (Μυθολογία, Προϊστορία, Αρχαίοι χρόνοι, Ελληνιστικοί χρόνοι, Βυζαντινοί χρόνοι, Τουρκοκρατία / Επανάσταση, Νεότεροι χρόνοι)
Μανδέλος Βασίλειος (Πρόεδρος)
Αυγέρης Βασίλειος
Γιαννακάς Διονύσιος
Γεωγραφία
Ζώγανος Δημήτριος
Γλώσσα
Δάρλας Θεόδωρος
Γραμματεία (Λογοτεχνία, Θέατρο, Φιλοσοφία)
Καγιάτζας Θεόδωρος
Εκπαίδευση
Κορδολαίμης Χρήστος
Θρησκεία
Κωστακόπουλος Νικόλαος
Κοινωνία / Πατριδοτοπικά
Μαραγιάννης Κων/νος
Λαογραφία
Μίκροβας Γ. Αντώνιος
Οικιστική / Αρχιτεκτονική
Αιδ. Μπλέτσας Απόστολος
Οικολογία / Περιβάλλον
Μυζήθρας Παναγιώτης
Οικονομία
Ξυγκάς Κων/νος
Πολιτισμός / Τέχνη
Ράπτης Ευθύμιος
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σαβελώνας Παναγιώτης
Τύπος (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία)
Σαβελώνας Χρήστος

Σαγώνας Γεώργιος
Επιστημονική Επιτροπή
Στούμπος Κ. Ευθύμιος

Τραπεζιώτης Δημήτριος
Μανικάρου Μεταξούλα (Πρόεδρος)
Φλωρόπουλος Παντελής
Βικάτου Ολυμπία
Διαμαντή Μόνικα
Ζαχαρίας Ιερόθεος
Κατσαρός Βασίλειος
Κατσιμπίνης Χρήστος
Κονταξής Κωνσταντίνος
Κοντός Παναγιώτης
Κωσταράς Γρηγόριος
Λεμονίδου Έλλη
Μονιούδη-Γαβαλά Δώρα
Μπακαδήμα Μαρία
Μπερερής Πέτρος
Ντάρλας Ανδρέας
Παπασαλούρος Φώτιος
Πορτελάνος Αναστάσιος
Φλώρος Γεώργιος
Φουντούλης Βασίλειος

Γραμματεία

Καραθάνου Αμαλία (Γραμματέας)
Καπράλου Ιωάννα
Καρατζίνη Φώφη
Λαζούρα Αγαθή
Λειβαδίτη Σόνια
Λιάπη Σπυριδούλα
Μυζήθρα Δήμητρα









Αιτιολογική πρόταση του 2ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού

«Η χώρα των Θεστιέων στον ιστορικό χώρο και τον χρόνο»
(Βλοχός Καινουργίου, 14-15 Μαΐου 2016)

Αναντίρρητη υποχρέωση της κάθε περιοχής είναι να μελετά συστηματικά και με επιστημονικό τρόπο, να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ανακοινώνει στοιχεία ενός φάσματος ευρημάτων και θεμάτων, τα οποία ερευνητικά εντοπίζονται από τα μυθολογικά χρόνια έως τη σύγχρονη εποχή. Οι επιτόπιες αυτές εργασίες και δραστηριότητες για την αναζήτηση της ταυτότητας του τοπικού μικρόκοσμου δεν υποκινούνται από ένα, περιορισμένης μορφής και σκοπιμότητας, τοπικιστικό πνεύμα, αλλά αποτελούν ψηφίδες για τη σύνθεση του ελληνικού πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο η Τοπική Ιστορία συμπορεύεται σε μια παράλληλη διαδρομή με την Εθνική Ιστορία. Και αυτό γιατί οι μελέτες τοπικής φύσεως στο απέραντο εύρος της γενικής ιστορίας διαφωτίζουν την ιδιοτυπία μιας συγκεκριμένης περιοχής, αναδεικνύουν τη συμβολή και προσφορά της στο ιστορικό γίγνεσθαι και υποβοηθούν στην κατανόηση της εθνικής ιστορικής διαδρομής.
Σε αυτήν την προοπτική εντάσσεται και το επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Η χώρα των Θεστιέων στον ιστορικό χώρο και τον χρόνο», το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενώνα «Θέστιος» του Βλοχού στις 14 και 15 Μαΐου 2016.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία των Θεστιέων και της ευρύτερης περιοχής τους, τεκμηριώνοντας πληρέστερα τον ιστορικό τους ρόλο μέσα από την αναδίφηση του παρελθόντος, παράλληλα και σε συνδυασμό με θέματα της σύγχρονης εποχής. Είναι γεγονός ότι η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Θεστιέων, λόγω του ότι δεν έπαψε να συμμετέχει στη ροή της ιστορίας από 3.500 χρόνια πίσω,  αποτελεί ένα από τα ακμαιότερα τμήματα του ελλαδικού χώρου με πολύ μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.
Ενδεικτικά, και για να σταθούμε μόνο στην πανάρχαια παρουσία των Θεστιέων, σημειώνουμε ότι τα πρώτα ίχνη συναντάμε στα μυθικά χρόνια με τον πρώτο γενάρχη και ηγεμόνα της περιοχής,  τον Θέστιο, ο οποίος είχε επιρροή και κύρος στους τότε ηγεμονικούς οίκους της Ελλάδας (Θηβών, Μυκηνών, Σπάρτης, Πύλου). Αναφέρουμε, επίσης, την πόλη των Θεστιέων, ως τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη από τις πόλεις την Αιτωλίας, η οποία κατείχε σημαντική και δεσπόζουσα θέση μεταξύ των πόλεων της Αιτωλίας και όχι μόνο και αποτέλεσε αργότερα αξιόλογο μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Ακόμη, στο κάστρο του Βλοχού, την ακρόπολη των Θεστιέων,  έδρευε ο άναξ των Θεστιέων και ταυτόχρονα άναξ της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.  Γενικότερα, η πόλη των Θεστιέων διέγραψε μια ιστορική διαδρομή που εκτείνεται από τα μυθολογικά μέχρι τα νεότερα χρόνια. Αυτή η διαπίστωση και συνειδητοποίηση κατέστησε επιτακτική την ανάγκη της διοργάνωσης ενός συνεδρίου, για να καταδείξει και να επαναπροσδιορίσει τον ιστορικό ρόλο των Θεστιέων σε όλες τις εκφάνσεις του.
Το συνέδριο, με την ευρεία και στοχευμένη στους Θεστιείς, στην πόλη και στην περιοχή τους θεματική, περιλαμβάνει τους εξής τομείς: Ιστορία (Μυθολογία, Προϊστορία, Αρχαίοι χρόνοι, Ελληνιστικοί χρόνοι, Βυζαντινοί χρόνοι, Τουρκοκρατία/ Επανάσταση, Νεότεροι χρόνοι), Γεωγραφία, Εκπαίδευση, Γλώσσα, Γραμματεία (Λογοτεχνία, Θέατρο, Φιλοσοφία), Τύπος (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία), Λαογραφία, Οικολογία/Περιβάλλον, Οικιστική/Αρχιτεκτονική, Πολιτισμός/Τέχνη, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Θρησκεία, Οικονομία, Κοινωνία/Πατριδοτοπικά. Συνεπώς, το συνέδριο αναμένεται να  προσελκύσει ειδήμονες ερευνητές και επιστήμονες που σχετίζονται με τις παραπάνω θεματικές και, μέσα από έναν εποικοδομητικό επιστημονικό διάλογο και σε μια διεπιστημονική θεώρηση της περιοχής των Θεστιέων, θα αποτελέσει μια πρόσκληση και πρόκληση για την προσκόμιση νέων δεδομένων και μελετών.
Η επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της ιστορίας του τόπου μας και η διατήρηση της μνήμης, μέσα από την εμπεριστατωμένη μελέτη του ιστορικού παρελθόντος, μεταφέρει ένα φορτίο το οποίο, αν το αναλύσουμε, βοηθά στην κατανόηση του παρόντος, στην ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του τόπου και σε μια πιο δημιουργική προοπτική για το μέλλον.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας
Βασίλειος Φουντούλης
Εκπαιδευτικός, πρώην Δήμαρχος Θεστιέων

Η Πρόεδρος
της Επιστημονικής Επιτροπής
Μεταξούλα Μανικάρου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ο Πρόεδρος
της Οργανωτικής Επιτροπής
Βασίλειος Μανδέλος
Εκπαιδευτικός

1 σχόλιο:

  1. Θα είμαστε όλοι εκεί για να στηρίξουμε την προσπάθεια ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή